Kepek Neden Oluşur ve Çareleri


KEPEK NEDEN OLUŞUR VE ÇARELERİ

 

Kepek, insanın özgüvenini etkileyen bir deri hastalığıdır. Kepek, kaşıntıya sebep olur ve kafa derisi üzerinde pul pul dökülmeler meydana getirir. Bu durumun temiz olmamakla ilgisi yoktur, kişinin saçının bakımsız görünmesine neden olur. Ayrıca özellikle de kişinin kıyafeti koyu renkli ise kötü bir görüntü yaratır.

Kepek, tıbbi bir soruna neden olmaz, ancak psikolojik sorunlara yol açabilir ve bulaşıcı bir rahatsızlık değildir.

 

KEPEK NEDİR?

 

Erkeklerde ve kadınlarda görülebilir. Kepek kaşıntılıdır ve saç derisinin pul pul dökülmesi ile meydana gelen bir cilt rahatsızlığıdır. Kepek sorununa, erkeklerde kadınlardan daha fazla rastlanmaktadır. Bu arada cilt, kendisini sürekli yenilemek üzerine kurulu bir sistemdir.

Cildin alt kısmında yeni hücreler oluştukça, üst yüzeye yani hava ile temas eden yöne doğru ölü hücreler itilir. Bu doğal süreç sırasında, yıkanırken su ile dökülen ölü deri hücreleri, göz ile görülmez. Fakat herhangi bir nedenden dolayı bu döngü bozulduğunda ve hızlandığında, ölü deri hücreleri saç köklerinde birikmeye başlar ve kepek oluşur.

 

Kepek oluşumuna neden olabilen rahatsızlıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

 

o   Yağlı veya kuru cilt

o   Yağlı saç ve saç derisi

o   Egzama cilt problemleri

o   Stresi yönetememe

o   Yetersiz beslenme

o   Hormonal değişiklikler

o   Bağışıklık sorunları

o   Saçları seyrek fırçalama

o   Saçları düzenli yıkamama

 

 

KEPEK İÇİN ÇARELER

 

Kepeği yok edebilmek için öncelikle yaşam tarzını değiştirmek önemlidir. Kepeği geçirmek için kimyasal formül veya kimyasal yöntem aranmamalıdır. Günlük yaşamınızda yapabileceğiniz birtakım değişiklikler size kepek konusunda yardımcı olabilir.

Kepek ile mücadele ederken öncelikle yaşam tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirebilir, kullandığınız sabun ve şampuan gibi ürünlerden başlayabilirsiniz. Kepeği yok edebilecek yöntemleri şöyle sıralayabiliriz.

 

o   Yaşam koşulları ve birtakım rahatsızlıklar sizi hassas hale getirebilir ve genel sağlığınızı etkiler. Bu durumda stresi yönetmeyi öğrenmeniz fayda sağlar.

o   Yağlı bir saç yapısına sahipseniz günlük olarak saçınızı yıkamak kepeği önlemeye yardımcı olacaktır.

o   Saç spreyleri, saç şekillendirme jel veya jöleleri, saç köpükleri; saç derinizin yağlanmasına neden olabilir.

o   Yeterli miktarda uygun vitamin ve mineraller kepeği önleyebilir.

o   Yağlı yiyecekler cildinizi yağlandırabileceğinden dolayı az yemenizde hatta yememenizde fayda olacaktır.

o   Saçınızı durularken saçınızdaki sabun ve şampuan kalıntılarından tamamen arındığına dikkat etmeniz yararlı olacaktır. Aksi halde kalıntılar saç derisinde kepeğin tekrar oluşmasına sebep olacaktır.

o   Kaşıntı ve döküntüye karşı düzenli temizlik yapmak, yağ ve kepek birikmesini engelleyerek kepekle mücadele edilmesini sağlayacaktır.

o   Saçınızı her zaman toplamak, saç derisinin hava almasını engelleyerek kepek oluşumuna neden olabilir. Arada saçları tarayarak açmak saç derinizin nefes almasını sağlayacak ve bu durumda kepek oluşması riskini en aza indirecektir.

o   Saçınızı sürekli ellemek ve saç derinizi kaşıma hareketi, tahrişe neden olur ve kepeğin kötüleşmesine ve saça kir bulaşmasına neden olur.

o   Saç derinize masaj yapmanız durumunda hücreler harekete geçer ve kepek oluşumunu engellemeye yardımcı olacaktır.

o   Güneş ışığı kepeğe iyidir ancak fazla güneş ışığı kepeğe iyi gelmeyebilir. Bu nedenle yeterli ölçüde güneş ışığı aldığınızdan emin olun. Başınıza şapka takmayı, yüzünüze ve cildinize güneş kremi sürmeyi ihmal etmeyin.

 

 

SAÇ KEPEĞİ İÇİN HANGİ BEYGO SABUNLARI VE ŞAMPUANI

 

Kepekli saçlar için uygun BEYGO sabunları;

o   Ardıç Katranı Sabunu

o   Keçi Sütü Sabunu

o   Çay Ağacı Sabunu

o   Lavanta Sabunu

 

Kepekli saçlar için uygun BEYGO şampuanıı;

o   Reishi Saç Bakım Sampuanı

 

« Anasayfa